Conferentie 2023

'Jouw taal. Mijn taal?' Leef en leer!-conferentie 2023.

Taal, er is veel over geschreven en gesproken. Maar is mijn taal ook jouw taal? En hoe zorgen we ervoor dat we elkaar blijven begrijpen? Op dinsdag 19 september zullen we taal op verschillende manieren leren kennen tijdens de Leef en leer!-conferentie 2023

In het theater staan twee sprekers op het podium. Mounir Samuel (politicoloog, auteur, meervoudig bekroond journalist & cultureel ondernemer) verzorgt de key-note speech, met als titel: Je mag ook niets meer zeggen. Hij zet je aan het denken en schuwt geen taboe of ongemak.

Daarna duiken we in de wereld van landelijk nieuws. Lysette van Geel (redacteur bij NOS Nieuws van de Week) vertelt de zaal over hoe ze het nieuws met deze speciale uitzendingen voor iedereen toegankelijk willen maken

Daarna gaan we uiteen in inspiratiesessies voor wat verdieping. Je kan hierbij kiezen uit 5 verschillende onderwerpen. Meer informatie over de inspiratiesessies vind je hieronder.

Over het programma:

inloop: 12.45 - 13.15 uur

theaterprogramma: 13.15 - 15.20 uur (incl. pauze)

inspiratiesessies: 15.30 - 16.45 uur

borrel: 16.45 - 18.00 uur

Locatie

OBA Theater (7e etage)

Oosterdokskade 143

1011 DL Amsterdam

 

In het theater

Foto Mounir Samuel

Je mag ook niets meer zeggen

Door: Mounir Samuel
Politicoloog, auteur, meervoudig bekroond journalist & cultureel ondernemer.

Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe taal. Maar wie weet eigenlijk nog wat je wel en niet tegen wie kunt zeggen? In de masterclass Je mag ook niets meer zeggen gaat Mounir Samuel (met humor) in op de vele manieren waarop een taal kan uitsluiten en wat we daaraan kunnen doen. Hij zet je aan het denken en schuwt geen taboe of ongemak. Met slimme taalkundige analyses legt hij de samenleving bloot. Daarnaast presenteert hij scherpe interventies voor een ‘diversvaardige’ samenleving. Het doel is om een veilige, inclusieve en toegankelijke wereld te creëren voor en door iedereen. Mounir geeft je geen checklist of verboden woordenlijst, maar tools hoe waardengericht te werken én communiceren.

Foto Lysette van Geel

Het NOS Nieuws van de Week, een journaal in makkelijke taal.

Door: Lysette van Geel
Redacteur NOS Nieuws van de Week

De NOS vindt het belangrijk dat iedereen het nieuws kan volgen, ook de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met (de Nederlandse) taal. De redactie van NOS Nieuws van de Week heeft inmiddels veel ervaring opgedaan, die Lysette graag met jullie deelt tijdens een kijkje in de keuken van NOS Nieuws van de Week

 

De inspiratiesessies

Foto Benjamin Conteh

Het betrekken en inspireren van jongeren in de online wereld.

Door: Benjamin Conteh
Managing Director Life Dreamers & Presentator / expertise marketing
samen met Represent Jezelf
Een platform voor en door jongeren met als doel jongeren met een bi-culturele/migratieachtergrond beter te informeren, motiveren en mobiliseren om deel te nemen aan maatschappelijke discussies en politieke participatieprocessen.

Jongeren bereiken is een avontuur op zich voor sommigen! Geen zorgen, wij zijn hier om je te helpen met speelse tips en trucs om jouw connectie met de jonge digitale generatie te versterken. Samen gaan we op zoek naar het geheime recept voor succes!

Hester Benedictus

Hoe je zelf met AI aan de slag kan.

Door: Hester Benedictus
Beleidsmaker en bedenker LeesSimpel app

Wat is Artificial Intelligence (AI) en hoe kan AI mensen helpen om ingewikkelde brieven te begrijpen? Hester vertelt over de LeesSimpel app, die brieven samenvat in begrijpelijke taal. Ze vertelt ook hoe AI de opstellers van brieven kan helpen om in eenvoudige taal te schrijven. Na de sessie weet je hoe je er zelf mee aan de slag kan!

Khalid Mourigh

Ewa faka G? Straattaal.

Door: Dr. Khalid Mourigh
Taalwetenschapper

Tijdens deze inspiratiesessie vertel Khalid over de herkomst van de verschillende woorden in straattaal en de talen die daarbij een rol spelen. Ook het Marokkaans-Nederlandse accent speelt een belangrijke rol in straattaal. Hoe verschilt straattaal van het Standaardnederlands? En welke uitdagingen vormt het voor de goede beheersing van het Nederlands?

Ontdek de wereld van doven en slechthorenden.

Door: Henrianne Jansen
Ervaringsdeskundige en Nederlandse Gebarentaal docente in de opleiding

Ontdek de fascinerende dovencultuur en dovengeschiedenis tijdens deze interactieve workshop waarbij je de Nederlandse Gebarentaal leert kennen. Welke andere normen en waarden er zijn, leer de basisprincipes en oefen met het voeren van eenvoudige gesprekken. Schuif aan bij deze sessie en ontdek een nieuwe wereld van communicatie en cultuur van doven en slechthorenden.

Stefan Baas

De kracht en valkuilen van beeld.

Door: Stefan Baas
Communicatieprofessional Beeld en Taal, gemeente Amsterdam

We hebben veel aandacht voor begrijpelijke taal. Maar hoe zit het met begrijpelijk beeld? Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Dat is de kracht… maar ook de valkuil. Hoe verwerken mensen beeld? We kijken naar verschillende beeldvormen: foto’s, pictogrammen en illustraties. Wat zijn hiervan de sterke en zwakke punten?

Meld je aan door hieronder het formulier in te vullen. Let op: per workshop is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 👇 

Meld je gelijk aan voor de conferentie & 1 inspiratiesessie

Na het programma op het podium, kan je je aanmelden voor een inspiratiesessie. Hieronder zie je welke inspiratiesessies er zijn. Je kiest hierbij 1 inspiratiesessie

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner