Het belang van Storytelling - verslag Netwerkbijeenkomst Taal

Binnen het taalnetwerk zijn veel partners op zoek naar vrijwilligers. Het lijkt moeilijker te zijn geworden om vrijwilligers te vinden. Daarom is het van belang “het verhaal” van je organisatie goed over te brengen. Op 11 november ging Arjen Barel (Storytelling Centre Amsterdam) in op dit onderwerp tijdens de Netwerkbijeenkomst Taal.

Het verhaal van je naam

Hoe kom je voorbij algemeenheden, officiële doelstellingen, targets en methodes? De workshop begon met een bijzondere opdracht: vertel het verhaal van je eigen naam. Hoe kom je aan je naam, ben je er blij mee en wat is de diepere betekenis hiervan? De groep hing aan elkaars lippen. Dat is dus precies wat gebeurt wanneer je een persoonlijk, betekenisvol verhaal deelt.

Aan de slag

Vervolgens is de groep zelf op zoek gegaan naar de persoonlijke betekenisvolle ervaringen binnen de eigen organisaties. Onderwerpen die hierbij aan bod zijn gekomen, zijn:

  • Deel een WOW moment,
  • een moment dat het even moeilijk was,
  • een bijzondere eerste ervaring in het werk en
  • deel het verhaal van iemand met je gewerkt hebt en waar je vaak aan terugdenkt.

De gesprekken en inzichten die hieruit voortkwamen waren enthousiast en open. De vragen prikkelden tot nieuwsgierigheid naar elkaars verhaal. De specifieke, concrete ervaringen gaven een aansprekend en overtuigend beeld van de organisaties.

Arjen gaf iedereen nog één tip mee: "Vertel persoonlijke verhalen waar hindernissen en overwinningen in zitten. Hierdoor komt er hart en ziel in de activiteiten van je organisatie." 

Tip: organiseer ook een sessie met je collega’s en bespreek o.a. de bovenstaande vragen en ervaringen. Je zult zien dat hier bijzondere verhalen en nieuwe inzichten uit rollen.

Over Storytelling Centre

Storytelling Centre zet zich in voor het op de kaart zetten van vertellen in Nederland door het aanbieden van o.a. workshops, festivals en voorstellingen. Meer weten over Storytelling Centre? Klik dan hier.

Delen via

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner