Taalvrijwilliger Yde (68) ondersteunt anderstaligen: ‘We zoomen nog steeds twee keer per week’

Om onze partners in de stad beter te leren kennen en te zien waar zij zich dagelijks voor inzetten, gaan we iedere maand met organisaties en vrijwilligers in gesprek. Deze week een interview met Yde Linsen, een taalvrijwilliger die naast zijn vaste dag op het ROC ook Taalmaatje is en twee keer per week zoomt met een statushouder.

Tekst: Rudmer Fijlstra

Toen hij op zijn 61e stopte met werken na 42 jaar in het onderwijs, miste Yde Linsen (68) het lesgeven al snel. Bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. “Ik vind het leuk om kennis over te dragen en mensen verder te helpen. Toen ik met pensioen ging, heb ik me aangemeld als vrijwilliger.”  

Ondersteuning bij NT2
Yde werkt nu een dag per week als vrijwilliger op het ROC van Amsterdam, waar hij anderstalige studenten van de (eenjarige) opleiding Entree Techniek ondersteunt bij het leren van Nederlands. Deze studenten, voornamelijk jongens, volgen het vak NT2 bij docent Coos Lohman. Yde en de andere vrijwilligers zorgen voor extra begeleiding bij alles wat er tijdens de lessen aan bod komt. Yde: “We werken met het boek Taal Compleet. De studenten maken opdrachten achter de computer en wij helpen ze daarbij. We gaan veel met ze in gesprek en leggen dingen uit. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze na het eerste studiejaar een eenvoudig gesprek kunnen voeren in het Nederlands.”

Taalmaatje
In mei 2020 kreeg Yde van een bevriende hoogleraar Nederlands een verzoek doorgestuurd om Taalmaatje van een asielzoeker te worden. “Dat leek mij wel wat, dus toen ben ik gekoppeld aan een Turkse man. Hij was politieagent maar is na de coupe van 2016 uit Turkije naar Nederland gevlucht, waarna hij in Ter Apel terechtkwam. Vanaf toen ben ik twee keer per week met hem gaan zoomen om hem te helpen met Nederlands leren. Inmiddels is hij statushouder en woont hij – herenigd met zijn gezin – in een zelfstandige woning. Hij heeft mooie stappen gezet.”

Bijpraten en praktische zaken
Nu, jaren later, zoomt Yde nog steeds twee keer per week met de man. Yde: “Hij heeft nog steeds wel moeite met taal. Dat vindt hij zelf ook erg frustrerend. Zijn kinderen leren het veel sneller dan hijzelf. 
Waar in het begin de focus vooral op Nederlands leren lag, is het nu vooral even bijpraten. Gemotiveerd is hij nog steeds. Zo wil hij dat ik hem altijd verbeter als hij iets verkeerd zegt. Daarnaast doet hij nog steeds een cursus, dus daar help ik hem ook bij. Ook voor bij praktische zaken kan hij bij mij terecht. Hij wil graag zzp-er worden ik zoek samen met hem uit wat je daar allemaal voor moet regelen.”

School’s Cool
Naast zijn werk op het ROC en het zoomen via Taalmaatje, begeleidt Yde via School’s Cool een Syrische en twee Marokkaanse brugklassers. Yde: “Ik help ze voornamelijk met hun huiswerk. Eén van hen heeft veel moeite met wiskunde. Maar we voeren ook gesprekken over het leven en de waan van de dag. Je leert daardoor ook weer nieuwe dingen over hun cultuur en manier van leven. Dat maakt dit werk nog een stuk leuker en betekenisvoller.”

Waardering
Ook de waardering is een belangrijke drijfveer voor Yde. “Het is gewoon heel fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen. Je maakt een groot verschil voor iemand, en de waardering die je daarvoor krijgt geeft veel voldoening.” Hoelang Yde dit nog blijft doen? “Zolang ik het kan doen, nog heel lang. Ik heb mijn hele leven onderwezen, het is het enige dat ik kan!”, lacht Yde.

Delen via

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner