TransTaalKinderen

Moving Arts Project presenteert TransTaalKinderen over kinderen die vertalen voor hun ouders. Een expo & meet up in de Tolhuistuin, Amsterdam op 22 juni, van 15.30 – 18.00 uur.

Vertalen voor je ouders. Legio kids doen dat dagelijks, gewoon tussen het voetballen, vlogs kijken en huiswerk maken door. Denk aan kids van ouders met een fysieke of verstandelijke beperking of die de omgevingstaal niet machtig zijn. Zij openen deuren, verbinden werelden en spelen een essentiële rol in het gezin. Maar in die rol als verbinder blijven ze vaak onzichtbaar. Hoe is het om te vertalen voor je ouders? Wie zijn die kinderen, wat maken zij mee? Benieuwd naar hun verhaal? Kom vrijdag 22 juni, 15.30 – 18.00 naar de Tolhuistuin, Amsterdam voor de opening van TransTaalKinderen, een kunstproject van Moving Arts Project. Met een levensgrote foto-expositie in de tuin geven deze kinderen een kijkje bij hun thuis, precies op de drempel tussen de werelden die zij verbinden. Met een speciaal optreden van inspirerend comedian en doorgewinterd ‘kindvertaler’ Mo Hersi, rondleidingen en meet up. De tentoonstelling is onderdeel van het programma van We Make The City.

Programma Expo TransTaalKinderen in Tolhuistuin
15:30 Inloop
16:00 Opening door Mo Hersi
16:30 Rondleidingen langs de expo met verhalen
17:15 Meet up en borrel voor taalexperts
18:00 Einde

Over TransTaalKinderen, bruggenbouwers en sleuteldragers
TransTaalKinderen is een multidisciplinair community arts project van Moving Arts Project. Hoe is het om te bewegen tussen talen binnen en buiten het gezin, tussen generaties? Wat gebeurt er in dat grensgebied? Over die fascinatie gaat TransTaalKinderen. De titel verwijst naar de Transvaalbuurt waarin kunstenaarscollectief Moving Arts Project haar basis heeft en waar een aantal van de deelnemende kinderen vandaan komt.

Met workshops van professionele kunstenaars geven ‘kindvertalers’, ervaringsdeskundigen van alle leeftijden, vorm aan hun eigen (beeld-)verhaal. Die verhalen vinden hun weg in een reizende tentoonstelling, die deze zomer door Amsterdam trekt langs openbare bibliotheken, parken en pleinen. Ook creëert TransTaalKinderen ruimte voor gesprek over hoe het is om te vertalen voor je ouders: in het TransTaalForum wisselen de vertaalkids ervaringen uit met professionele vertalers en tolken, taal-experts en andere geïnteresseerden.

TransTaalKinderen toont de maatschappelijke rol van deze kinderen. Het vertalende kind treedt op als bemiddelaar tussen verschillende werelden, belangen, normen en verwachtingen. Soms gaat dat vlekkeloos, soms botst het. Zonder kwesties als taalachterstand en loyaliteitsdilemma’s te bagatelliseren wil Moving Arts Project met TransTaalKinderen de kwaliteiten zichtbaar maken die kinderen hebben opgedaan door te vertalen, zoals verantwoordelijkheidsgevoel, empathisch vermogen, creativiteit, improvisatie en aanpassingsvermogen.

TransTaalKinderen door Amsterdam
Op 4 juli 2018 strijkt TransTaalKinderen voor ruim een week neer in de Openbare Bibliotheek Javaplein in Amsterdam-Oost met binnen een expo van grafisch werk van kindvertalers en buiten de levensgrote fototentoonstelling ‘Vertalen in de deuropening’. TTK reist daarna verder langs andere Amsterdamse bibliotheken om in september feestelijk te eindigen in de Centrale Bibliotheek. Check de site voor overige data en achtergrondinfo.

Delen via

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner