Verslag stedelijk netwerkoverleg Taal

Op 3 juni 2021 vond het stedelijk netwerkoverleg taal plaats.

Op 3 juni 2021 vond het stedelijk netwerkoverleg taal plaats. Naast een presentatie over de nieuwe wet inburgering vanuit de gemeente Amsterdam werd er ook in groepjes nagedacht over bepaalde vragen. Dit is het verslag van de bijeenkomst. 

Programma: 

15.00  Digitale inloop & korte kennismaking 

15.25  Presentatie nieuwe wet inburgering door Gemeente Amsterdam 

16.00  Breakout sessies deel 1 & 2 

16.45  Terugkoppeling van de breakout sessies en afsluiting 

 

Presentatie nieuwe wet inburgering: 

Niels Tubbink van de gemeente Amsterdam gaf een presentatie over de nieuwe wet inburgering en wat dit betekent voor de informele organisaties. Na de presentatie was er ruimte voor vragen en bleek dat er behoefte was aan meer uitwisseling met elkaar. Daar wordt nog iets voor georganiseerd en hiervan houden we jullie van op de hoogte. De powerpoint presentatie kun je hier bekijken. 

Het Jamboard van deze sessie vind je hier

Breakout sessie 1 

In deze breakout sessie stonden twee vragen centraal. In kleine groepjes behandelden we de vragen:  

Wat is een succesverhaal van afgelopen tijd? en Waar loop je tegenaan en is nog geen oplossing voor? 

 

Samenvattend kan gezegd worden dat veel succesverhalen te maken hebben met de werkzaamheden tijdens Corona. Er worden veel digitale successen genoemd zoals online taalcoaching en digitiale spreekuren maar ook telefonisch contact met vrijwilligers en cursisten. Ook het bereik van het netwerk, doorstromen van informeel naar formeel aanbod en het succes van bijeenkomsten zijn succesverhalen van afgelopen tijd. Naast de successen zijn er ook zaken waar nog geen oplossing voor is. Een veel genoemd probleem is het tekort aan vrijwilligers en de moeilijkheden rondom het werven en behouden van vrijwilligers. Vrijwilligers Centrale Amsterdam is van plan hiervoor een campagne in te zetten.   

 

Breakout sessie 2 

In de tweede breakout sessie was er ruimte om ideeën uit te wisselen over de volgende vragen: Hoe zie je de nabije toekomst? En in 2030? Wat betekent dat voor jouw organisatie? En voor Amsterdam?  

In de nabije toekomst verwachten mensen elkaar weer te kunnen ontmoeten en trainingen en bijeenkomsten weer fysiek te kunnen organiseren. Wel wordt digitaal werken en digitale vaardigheden steeds belangrijker maar blijft de vraag naar taalondersteuning groot. Voor organisaties betekent dit dat ze goed moeten blijven kijken naar de doelgroep, moeten verbinden en samenwerken, wellicht meer mensen moeten bedienen en vooral doorgaan met het goede werk dat ze verrichten. 

Volgend overleg 

De datum voor het volgende stedelijk netwerkoverleg taal is al bekend: donderdag 4 november. Jullie ontvangen hiervan nog een uitnodiging vanuit Leef en leer! met meer informatie over de inhoud van dit overleg. Suggesties voor de inhoud zijn altijd welkom.  

Delen via

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner