Trainingen

Workshops

Bij alles wat we doen, hebben we taal nodig. Als we naar de supermarkt gaan, in het openbaar vervoer en bij het gemeenteloket. Tegelijkertijd is taal ook het plezier van communiceren. Daarom bieden we de komende tijd een aantal workshops aan waarbij ‘anders taal leren’ centraal staat. Speciaal voor taalvrijwilligers en gespreksleiders.

1. Taal leren door gesprekken over kunst: een kennismaking met Visual Thinking Strategies

Weg van de keukentafel en naar een expositie. Ook zo kun je als taalkoppel ook de taal leren. Tijdens de workshop Visual Thinking Strategies (VTS) leer je hoe jij als gespreksleider dit gesprek kan faciliteren.

VTS is een beproefde leermethode, gefundeerd in wetenschappelijk onderzoek. De aanpak leert mensen open en zonder oordeel waarnemen, onderzoeken en luisteren door te kijken naar kunstwerken. De kern van de werkvorm is een geleide groepsdiscussie met open vragen over een specifiek kunstwerk. De gespreksleider bevordert leren zonder zelf kennis over te dragen.

Aanmelden kan via je deze link

2. Storytelling

Storytelling, de laatste jaren is het begrip steeds bekender geworden. Maar eigenlijk doen we dit al sinds mensenheugenis: verhalen vertellen. Hiervoor hoef je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen een uitgebreide woordenschat te hebben. Ook met minder woorden kan je verhalen overbrengen.

In deze workshop maken we kennis met 2 werkvormen om tot verhalen te komen die je met je taalmaatje(s) kunt gebruiken. Bij één werkvorm staat een herinnering centraal bij de andere werkvorm speelt een object uit het dagelijks leven de hoofdrol.

Met elkaar gaan we oefenen met vertellen, zodat je zelf het plezier en de eenvoud ervaart en je ervaringen kunt delen met taalleerders.

Aanmelden kan via je deze link

3. Taal leren door spel en spelletjes 

Nieuwe dingen leren kost veel energie. Vaak is uitleggen niet genoeg en moeten we veel meer oefenen en herhalen. Doe dit op een speelse manier, zodat de aandacht wordt vastgehouden. 

Tijdens deze bijeenkomst gaan we met elkaar delen, bespreken en ervaren welke technieken er al worden ingezet door taalvrijwilligers die zowel met kleine groepjes werken als 1 op 1. Laat je inspireren door elkaar en ervaar zelf hoe verfrissend en motiverend spel en spelletjes kunnen zijn.

Aanmelden kan via je deze link

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner