(Digi)taalcoachorganisaties stadsdeel Centrum

Locatie in overleg

Digimaatje De Regenboog Groep, voor de zwakkere Amsterdammers

De hele week in overleg met de vrijwilliger

EEN DIGI-MAATJE HELPT JE VEILIG INTERNETTEN OP JE TELEFOON OF COMPUTER.  

Een afspraak maken, online iets kopen, een QR-code laten zien of geld overmaken. Je hebt er een smartphone of computer bij nodig. En het lijkt of iedereen dit de gewoonste zaak van de wereld vindt. Maar als jij moeite heb met online zaken of er onzeker door wordt, dan kan een digimaatje jou helpen.

EEN DIGIMAATJE HELPT
Een digimaatje is een aardige Amsterdammer. Een vrijwilliger die samen met jou oefent op de computer of smartphone. Iemand die de tijd voor je neemt. Een digimaatje is geen computerdeskundige, maar een gewone Amsterdammer.

EEN DIGI-MAATJE HELPT BIJVOORBEELD MET:

  • Leren omgaan met de computer. 
  • Mailen en dingen opzoeken op internet.
  • Online je bankzaken of je administratie doen. Omgaan met sociale media (b.v. whatsapp, facebook).
  • Handige en nuttige apps gebruiken.


DIT DOE JIJ:

  • Je wilt leren werken met je telefoon of computer, je bent gemotiveerd .
  •  Er komt een vrijwilliger bij je thuis.
  • Je kan minstens zes maanden meedoen.
  • Je houdt je aan je afspraken.

Niveau: Iedereen

De Regenboog groep

Naar de website
020 - 531 76 00

Digimaat

Maandag t/m vrijdag

Digimaat is een project waarbij 55+ers in Amsterdam gekoppeld worden aan een student of vrijwilliger, die hen daarbij helpt. Deze vaardigheden zijn onmisbaar om mee te kunnen komen in een steeds digitaal wordende maatschappij. De student of vrijwilliger komt in overleg gemiddeld 1 keer per week 2 uur thuis bij de deelnemer, voor ten minste 5 maanden. De "maatjes" werken samen aan doelen op een laptop die ze in bruikleen krijgen. Naast een leerzame ervaring is het ook erg gezellig! Je kunt je aanmelden vanuit elk stadsdeel en zowel deelnemers als vrijwilligers kunnen zich nog aanmelden.

Kosten: gratis

Niveau: Iedereen

Aanmelden via: Solveig van Rozendaal, telefoonnummer: 06-41687902, email: solveig@stichtingsina.nl.

Stichting Samen is niet alleen

Naar de website
020-2441972

SamenSpraak en Taal voor het Leven - Gilde Amsterdam

Dag en tijd in overleg

SamenSpraak

Voor mensen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken. Voor deelname is een basiskennis van het Nederlands nodig.

Anderstaligen ontmoeten gedurende langere periode (gemiddeld een jaar) een vrijwillige taalcoach. Door informeel contact met een Nederlands sprekende stadgenoot (taalcoach) leert de anderstalige beter Nederlands spreken en verstaan. Bovendien leren zij meer over de Nederlandse samenleving en vinden zij hun weg makkelijker.

Taal voor het Leven

Ondersteuning door een vrijwilliger bij het beter leren lezen en schrijven. De getrainde en enthousiaste vrijwilligers zijn actief in heel Amsterdam. Er is dus altijd een vrijwilliger bij u in de buurt. De gesprekken zijn één op één.

Kosten: Gratis

Niveau: Iedereen

Gilde Amsterdam

Naar de website
020 6254450 (ma t/m. do van 10:00 tot 16:00)

4PeopleFoundation

Dag en tijd in overleg

Voor iedereen die behoefte heeft aan taalondersteuning m.n. oud- en nieuwkomers.

 

Bij de intake vragen we naar de wensen en behoeften van de taalbehoeftige. Dus het is goed als de taalbehoeftige in het begin aangeeft op welk thema hij/zij zijn/haar taalvaardigheid wil praktiseren. De koppels spreken 1,5 uur per week af. Het hele traject duurt 9 maanden. Ook wordt aan de vrijwilliger gevraagd wat hij/zij wenst. Er wordt een collectieve voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor de vrijwilligers.

4PeopleFoundation

Naar de website
020-6155838

KansenNet

Dag en tijd in overleg

Voor mensen voor wie de Nederlandse taal niet de moedertaal is. Voor deelname is een basiskennis van het Nederlands nodig. Onze vrijwilligers helpen anderstaligen bij het beter leren spreken en verstaan van het Nederlands zodat het voeren van een gesprek makkelijker voor ze wordt.

Wij koppelen een anderstalige aan een Nederlandstalige vrijwilliger. Zij worden elkaars gesprekspartner. De gesprekken zijn één op één. De gesprekspartners praten één keer in de week met elkaar over onderwerpen die zij beiden interessant vinden. Een gesprek vindt meestal plaats bij de vrijwilliger thuis en duurt één à twee uur. Het contact wordt aangegaan voor één jaar. Deelname is gratis.

KansenNet

Naar de website
06 47 49 90 17 (maandag, dinsdag, woensdag tussen 10.00 en 13.00 uur)

Taalmaatjes - Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC)

Dag en tijd in overleg

Vrijwilligers van Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC) geven wekelijks Nederlandse les aan huis bij anderstalige geisoleerde vrouwen. Er is met name aandacht voor spreekvaardigheid: lesnemers leren bijvoorbeeld om een gesprek bij de dokter of oudergesprek te voeren. Tijdens de buitenessen ligt focus op het vergroten van de zelfredzaamheid, bijvoorbeeld  bij een bezoek aan de supermarkt of bibliotheek.

Kosten: Eenmalig 15 euro

Stichting Amsterdams Buurvrouwen Contact-ABC

Naar de website
020 3202710

Taalmeesterschap

Dag en tijd in overleg

Voor anderstalige hbo- of universitaire studenten of werkenden die het mondeling Nederlands beheersen maar die nog problemen hebben met het schriftelijk Nederlands in hun stageverslagen, scripties, sollicitatiebrieven, werkverslagen etc.

De anderstaligen worden verder op weg geholpen met het verbeteren van hun schriftelijk Nederlands taalgebruik, via op hun persoonlijke situatie afgestemd maatwerk.

Vul het aanmeldformulier in via de website.

Taalmeesterschap

Naar de website
Contact via mail: info@taalmeesterschap.org

Taalcoach voor vluchtelingen

Dag en tijd in overleg

Voor inburgeringsplichtige vluchtelingen van alle niveaus.

De taalcoach helpt eenmaal in de week één tot anderhalf uur bij het leren van de Nederlandse taal zoveel mogelijk aansluitend op de thema’s die tijdens de inburgeringscursus behandeld worden. Dit vindt plaats bij de vluchteling en/of bij de taalcoach thuis of een neutrale plek; bijvoorbeeld de bibliotheek.

Vluchtelingenwerk

Naar de website
020 6277745

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner