"De vrouw zal zich verschrikkelijk schamen als ze dit schilderij ziet!"

Een aantal keer per jaar organiseren wij een cultureel evenement voor taalkoppels. In november bezochten we de tentoonstelling “Kirchner en Nolde: Expressionisme en Kolonialisme” in het Stedelijk Museum. Waarom we dit doen en wat iedereen ervan vond? Dat lees je in dit artikel. 

Kircher en Nolde
Als je de tentoonstelling binnenstapt, zie je op het eerste oog expressionistische kleurige vrolijke kunstwerken. Als je eenmaal leest over de context over de werken, dan ga je het in een ander licht zien. Dan komt het verhaal over kolonialisme en machtsongelijkheid aan de orde.

De VTS-methode
Tijdens de het bezoek bespreken we de kunst aan de hand van Visual Thinking Strategies (VTS). Dit is een beproefde leermethode, gefundeerd in wetenschappelijk onderzoek. De aanpak leert mensen open en zonder oordeel waarnemen, onderzoeken en luisteren door te kijken naar kunstwerken.

Hoe was het bezoek?
Taaladviseur Barbara verzorgt de rondleiding. Barbara schetst een beeld van hoe het gesprek bij een van de kunstwerken verloopt:

“We staan in de zaal over de Exotische Tentoonstellingen van mensen en dieren in de 19de eeuw in Duisland. Foto's van Sudanese mensen die een traditionele dans opvoeren. 

Naast een schilderij van een naakte zwarte vrouw met hoofdoek hangt een foto van een volledig geklede Sudanese vrouw met hoofddoek. Barbara vraagt: Wat gebeurt hier?  

> Ik zie een vrouw die uitdagend naar het publiek kijkt.

Een deelnemer:

> De vrouw op het schilderij en de vrouw op de foto zijn dezelfde want ze hebben dezelfde hoofddoek.

Weer iemand anders reageert: 

> Nee, dat kan niet want een Islamitische vrouw uit Sudan laat zich niet naakt schilderen.

In de groep wordt aangevuld:

> Het is denk de fantasie van de schilder, want ik zie dat het hetzelfde gezicht is. En hij wil de vrouw naakt laten zien.

En ten slotte:

> De vrouw zal zich verschrikkelijk schamen als ze dit schilderij ziet."

Dan is het tijd voor koffie. Wie weet raken we volgend jaar weer in gesprek door kunst!

Delen via

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner