Digitale inclusie: Test je digitale vaardigheden en doe mee aan de Digi Challenge

Op 10 juli 2023 meldde de NOS dat veel Nederlanders digitale overheidsdiensten niet goed begrijpen. Ongeveer vier en een half miljoen Nederlanders hebben niet genoeg digitale vaardigheden. Hierdoor voelen ze zich alleen in een wereld die steeds meer afhankelijk wordt van technologie. Deze cijfers laten zien dat er een groot probleem is in Nederland met mensen die digitaal niet goed kunnen meekomen.

Digitale vaardigheden testen?
Wist je dat onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam onlangs de 'DigIQ Test' hebben ontwikkeld? Dit is een gratis online test waarmee mensen vanaf 10 jaar hun digitale vaardigheden kunnen testen. De test geeft niet alleen een score, maar ook advies. De vragen gaan over algemene digitale kennis en vaardigheden zoals informatie zoeken, veilig browsen, en zelfs kunstmatige intelligentie komt aan bod!

Wil je jouw eigen digitale vaardigheden testen? Klik hier voor de test. Of overweeg om de test binnen je organisatie te gebruiken, want de Universiteit van Amsterdam biedt de mogelijkheid om de test aan te passen aan jouw huisstijl. Voor meer informatie kun je terecht op de website van DigIQ Test.

Digi Challenge 2023
Innovaties als de DigIQ test dragen samen met allerlei andere innovaties bij aan het dichten van de digitale kloof. Heb jij ook wel eens behoefte gehad om bij te dragen aan dergelijke innovaties? Gelukkig kan dat! Dit jaar heeft PACT Amsterdam de jaarlijkse Digi Challenge helemaal omgegooid. A little less conversation, a little more action! Dat wil zeggen, dit jaar wordt er echt impact gemaakt. In plaats van een groot evenement is de Digi Challenge dit jaar in drie sessies opgedeeld. In de eerste sessie zijn er groepen gemaakt en ingedeeld onder de volgende vijf challenges:

  • Vraag het de deskundige - het opzetten van een digitale inclusie denktank.
  • Digitale Toegang vanaf 18 jaar - hoe kunnen we jongeren zo goed mogelijk informeren over de digitale mogelijkheden als zij 18 worden?
  • Word vrijwilliger – hoe koppelen we vrijwilligers organisaties aan bedrijven en gemeentes?
  • Dat is privé – hoe kunnen we de AVG doorgronden om het makkelijker te maken om mee te werken?
  • Carrière in de tech en ICT - hoe brengen we de voordelen van een carrière in de tech beter onder de aandacht en werven we meer mensen?

In de tweede sessie zijn de groepen weer bij elkaar gekomen om de voortgang te bespreken. 12 oktober is de derde en laatste sessie van de Digi Challenge 2023 in de OBA. Wil je nog meedoen aan een van de vijf challenges, of wil je zien wat de innovaties zijn die de vijf groepen gemaakt hebben? Meld je dan hier aan voor de voor de Digi Challenge.

Delen via

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner