Ondernemer Marian Spier te gast op Leef en leer!-conferentie

Ze werd meerdere keren uitgeroepen tot een van de vijftig inspirerende vrouwen in technologie. In 2018 won ze de EU Business Angel Award en in 2019 en 2020 benoemde tijdschrift Opzij haar tot een van de meest invloedrijke vrouwen in het bedrijfsleven. Dat ondernemer Marian Spier (52) een carrièrevrouw en duizendpoot is mag duidelijk zijn. Deze week is ze keynote spreker op de Leef en leer!-conferentie. Samen met Marian blikken we vooruit.

Tekst: Rudmer Fijlstra


Nog veel te winnen
 

Marian begon haar carrière na verschillende afgeronde studies als docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit combineerde ze met het vicevoorzitterschap van TEDxAmsterdam. Hierna was ze tien jaar voorzitter van de door haarzelf opgerichte TEDxAmsterdamWomen en sinds 2012 runt ze haar eigen bedrijf IAMarian. Met IAMarian adviseert Marian bedrijven en overheden.

In haar adviezen richt ze zich regelmatig op digitale inclusie. Marian: “Digitaal burgerschap draait erom dat mensen zich actief, vaardig en weerbaar kunnen bewegen in de online informatiesamenleving. Dat iedereen mee kan doen. Op dit gebied is nog veel terrein te winnen. Vooral voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen is het moeilijk meekomen. Ik vind het dan ook heel goed dat de OBA zich inzet op het gebied van taal.”

Social impact

Marian houdt zich verder bezig met financiële inclusie én coördineert verschillende projecten die zich richten op kwetsbare vrouwen. Projecten die ervoor zorgen dat ze weer weerbaar worden in de maatschappij. Zo heeft ze een programma opgezet voor zwarte vrouwen, om hen een podium te bieden. Marian: "Ik wil rolmodellen zichtbaar maken, zodat er een connectie ontstaat tussen rolmodellen en kwetsbare vrouwen.” Hoe Marian het voor elkaar krijgt om op zoveel thema’s impact te maken? “Durven. Als je wilt groeien en jezelf wilt ontwikkelen, moet je geen enkele uitdaging uit de weg gaan.”

Energie vasthouden en opladen

Op de conferentie donderdag hoopt Marian bezoekers te inspireren aan de hand van haar eigen carrière, ervaring en levenslessen. De conferentie heeft als thema Ondersteboven: van anders denken, naar anders doen. Marian zal het hebben over onze mentale en fysieke gezondheid. Iets waar we volgens Marian nog te makkelijk over denken. “Toen ik vlak na corona in Amsterdam was en om me heen keek zag ik hoe druk het weer was. Iedereen zit weer in die rat race en dan vergeten we wel eens om goed naar onszelf te kijken.

Een baan vraagt vaak veel energie van je, zeker in het geval van non-profit werk. Je geeft heel veel, maar vergeet al snel voor jezelf te zorgen. Wat ik mee wil geven is de vraag: wat heb jij nodig om geïnspireerd je werk te doen? Hoe zorg je ervoor dat je geïnspireerd raakt en je energie vasthoudt? Ik wil manieren aanreiken om jezelf op te laden.”

Over haar zakelijke leven en levenslessen heeft Marian het boek ‘Impact’ geschreven. Het boek is binnenkort in alle bibliotheken van de OBA te vinden.

De jaarlijkse Leef en leer!-conferentie vindt plaats op donderdag 8 september 2022. Wil je erbij zijn? 

Ik meld mij aan voor de conferentie

Delen via

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner