Organisaties in beeld: Stichting Gouden Mannen
Om onze partners in de stad beter te leren kennen en te zien waar zij zich dagelijks voor inzetten, gaan we iedere maand met een partner in gesprek. Deze maand is het de beurt aan de stichting Gouden Mannen.
Tekst: Rudmer Fijlstra
Op het eerste gezicht laat de term Gouden Mannen nog veel aan de verbeelding over. Wie zijn die mannen? En waar houdt deze organisatie zich zoal mee bezig? We vragen het aan Barbara van der Weiden, sinds augustus vorig jaar coördinator bij de stichting.
Duurzame verandering
Gouden Mannen zijn Amsterdamse mannen met een migratieachtergrond die problemen ondervinden op sociaal-, gezondheids- en participatievlak. Nieuwkomers die eenzaam en geïsoleerd zijn en daardoor niet goed hun draai kunnen vinden. Om deze mannen voor de rest van hun leven gezond en zelfstandig mee te laten draaien in de maatschappij, werd zo’n tien jaar geleden stichting Gouden Mannen opgericht. “Vanuit de wijk en de welzijnsorganisaties waren er al initiatieven voor deze doelgroep, maar de mannen die hier aan meededen kwamen ook altijd weer terug. Een soort draaideur-principe. Er was dus meer nodig”, vertelt Barbara. “Onze directeur, een welzijnswerker, dacht toen: dat moet anders kunnen, duurzamer. En zo is het begonnen.”
"Je gaat anderhalf jaar met de deelnemers op reis waardoor er een hechte band ontstaat."
- Barbara van der Weiden
Emancipatieprogramma
Het programma dat de stichting haar deelnemers aanbiedt is een emancipatieprogramma voor mannen met een migratieachtergrond. Barbara: “Het is een combinatie van persoonlijke aandacht en wekelijkse activiteiten. Daarbij draait het om gezondheidsbevordering en participatie. Je gaat anderhalf jaar met de deelnemers ‘op reis’ waardoor er een hechte band ontstaat. Wanneer die band er eenmaal is, kun je vervolgens samen nieuwe contacten leggen en initiatieven nemen.”
De onderdelen van het programma worden aangeboden door verschillende organisaties, waar de stichting intensief mee samenwerkt. Barbara: “In Amsterdam gaat het per stadsdeel. Mannen komen bij ons binnen via WPI (Werk, Participatie en Inkomen), een GGZ-coach, huisarts of maatschappelijk werk (buurtteams). We hebben in totaal zes locaties, maar bieden overal hetzelfde programma aan.”
Drie fases
Het programma van Gouden Mannen duurt in totaal zestig weken en kent drie fases van elk twintig weken. In de eerste fase wordt aandacht besteed aan taal en computer. Daarnaast komt ook geestelijke gezondheid aan bod. In de tweede fase gaat het meer om de verbinding met de omgeving, waarbij de deelnemers een sociale vaardigheden- en assertiviteitstraining krijgen. Barbara: “Het zelf organiseren van activiteiten is hier een belangrijk onderdeel van. Zo gaan de deelnemers bijvoorbeeld naar het Amsterdam Museum met hun stadspas.” De derde fase gaat over verbinding met de wereld en het delen van verhalen in de vorm van storytelling. In deze fase leren de deelnemers hun verhaal te vertellen, zichzelf te presenteren en te vertellen waar ze vandaan komen. Ze verdiepen de contacten met hun omgeving door te leren luisteren, doorvragen, kritiek geven en het oplossen van problemen.
Een nieuw leven
Gouden Mannen bestaat inmiddels tien jaar en heeft al heel veel mannen precies dat steuntje in de rug gegeven dat ze zo hard nodig hadden. “De meeste mannen zeggen dat ze een nieuw leven hebben gekregen door het volgen van ons programma”, zegt Barbara. “Ze hervinden zichzelf, leggen nieuwe contacten en ondernemen van alles. Hun leven is weer zinvol geworden.”
Voldoening
Barbara is zelf sinds augustus vorig jaar werkzaam bij de stichting. Het werk geeft haar veel voldoening. “De mannen komen iedere week samen en dan zie je ze stap voor stap groeien. Het is geweldig om te zien hoe ze zich ontwikkelen. Ze leven ontzettend op en krijgen meer zelfvertrouwen en veerkracht. Je leert ze steeds beter kennen en hoort indrukwekkende verhalen. Die verhalen zijn heel leerzaam en zetten alles in perspectief. Je werkt samen om deze mannen goed en zelfstandig mee te laten draaien in de samenleving. Dat is het einddoel.”
Wil je meer informatie over Gouden Mannen? Klik hier voor de website van de stichting.