Organisaties in beeld: Stichting SOB Amsterdam
Gepubliceerd op: 29 juli 2022
Om onze partners in de stad beter te leren kennen en te zien waar zij zich dagelijks voor inzetten, gaan we iedere maand met een partner in gesprek. Deze maand nemen we een kijkje bij Stichting SOB Amsterdam.
Tekst: Rudmer Fijlstra
Al drieënveertig jaar zet Stichting SOB zich in om anderstaligen Nederlands te leren. Door de taal te leren als je hier komt wonen of werken voel je je sneller thuis en word je zelfredzamer; dit is de visie die Stichting SOB hoog in het vaandel heeft staan. Over die visie en hun dagelijkse activiteiten gaan we in gesprek met Dorien van Wessel, taaldocent bij Stichting SOB.
Iedereen welkom
Bij de oprichting in 1979 richtte de stichting zich vooral op mensen die geen plek konden vinden binnen andere organisaties. “We zagen dat veel mensen buiten de boot vielen” legt Dorien uit. “Bij Stichting SOB is iedereen welkom. We krijgen subsidie van de gemeente Amsterdam en kunnen hierdoor lessen aanbieden voor een relatief laag bedrag. Zo kunnen ook nieuwkomers met een laag inkomen de lessen volgen. Dat vinden wij heel belangrijk.”
Allerlei achtergronden
Inmiddels is de doelgroep van de stichting een stuk diverser. De groep cursisten bestaat uit zowel hoog- als laagopgeleide mensen, met verschillende niveaus van kennis van de Nederlandse taal. Dorien: “Er zitten bijvoorbeeld mensen tussen die hier tijdelijk zijn als au pair, om in de horeca te werken of een studie te volgen. Of die hun baan in hun thuisland verloren zijn of hier een partner hebben gevonden. En sinds mei geven we extra lessen aan groepen Oekraïners.”
De lessen
Tijdens de taallessen komen verschillende onderdelen aan bod. Zo leren de cursisten spreken, luisteren, lezen, schrijven, samenwerken en woordenschat. De lessen starten in september en lopen parallel met de middelbare schoolweken. Dorien: “We werken meestal met een boek van een NT2-lesmethode, ‘Nederlands als tweede taal’. Daar zit een goede opbouw in, en de lessen hangen met elkaar samen. Als docent kijk je per groep wat de beste werkwijze is. De cursisten schaffen het boek zelf aan en dan proberen we dat zoveel mogelijk door te werken.”
Iedere dag een stapje verder
Als taaldocent ziet Dorien dagelijks hoe belangrijk het is om als nieuwkomer snel Nederlands te leren. “Als je hier komt wonen of werken kan het beheersen van de Nederlandse taal echt een enorm verschil maken. Wij zien onze cursisten iedere dag een stapje verder komen. Ze durven steeds meer te praten en komen uiteindelijk helemaal tot bloei. Je merkt het ook meteen als een groep al wat langer bezig is. De gesprekken hebben dan meer diepgang.”
Creativiteit
Als taaldocent kan Dorien veel creativiteit kwijt in de lessen. “We werken dan wel met een lesmethode, maar dat is maar een deel van mijn lesvoorbereiding. Ik zoek ook creatieve benaderingen, zoals de stad in gaan met cursisten. We doen dan opdrachten als traptreden tellen, nummerborden lezen en haring bestellen op de markt.” De meeste voldoening haalt Dorien uit het werken met kleine groepen. “Er is dan veel interactie, gelijkwaardigheid en onderling respect. Je bouwt echt iets op met elkaar.” Momenteel zijn er minder groepen actief dan normaal; vanwege corona en de aantrekkende arbeidsmarkt is het lastiger om vrijwilligers te vinden. Dorien: “We kunnen altijd extra mensen gebruiken! Hoe meer vrijwilligers, hoe meer mensen we door middel van taal op weg kunnen helpen in ons land.”
Wil je meer informatie over Stichting SOB? Ga dan naar www.sobamsterdam.nl.
Deel via: