Organisaties in beeld: Stichting Warm Welkom

Gepubliceerd op: 01 juli 2022

Om onze partners in de stad beter te leren kennen en te zien waar zij zich dagelijks voor inzetten gaan we iedere maand met een partner in gesprek deze maand is het de beurt aan de stichting warm welkom

Om onze partners in de stad beter te leren kennen en te zien waar zij zich dagelijks voor inzetten, gaan we iedere maand met een partner in gesprek. Deze maand is het de beurt aan de stichting Warm Welkom.

Tekst: Rudmer Fijlstra

Nieuwkomers welkom heten en op een toegankelijke manier wegwijs maken in Amsterdam, dat is de core business van stichting Warm Welkom. Janneke Nijhof is vrijwilligerscoördinator bij de stichting en daarnaast coördinator van het Taalcafé. “Deze stichting voelt als een familie”.

Van buurtinitiatief naar stichting

De stichting, die kantoor houdt aan het Buikslotermeerplein, begon als een buurtinitiatief in Amsterdam-Noord. In 2016, een periode waarin er veel vluchtelingen naar Nederland kwamen, merkten oprichters Marcelle Miles, Sanne de Wit en Jan Wijenborg dat veel nieuwkomers niet de informatie kregen die ze nodig hadden. Janneke: “Mensen stonden soms letterlijk met de sleutel in hun nieuwe huis zonder enige vorm van begeleiding. Hierdoor ontstonden er initiatieven in de buurt.” Na een succesvolle pilot eind 2016 werd in maart 2017 de stichting Warm Welkom opgericht. Inmiddels is de stichting uitgegroeid tot een organisatie met expertise en een groot netwerk, gericht op nieuwkomers in Amsterdam-Noord.

Door het volgen van verschillende programma’s en activiteiten stomen deelnemers zichzelf klaar voor de maatschappij.”

Voor, door en met nieuwkomers

Bij de stichting zijn momenteel zo’n dertig vrijwilligers werkzaam. Veel van die vrijwilligers zijn oud-deelnemers uit verschillende landen en culturen. Volgens Janneke is dat een van de bijzondere aspecten van de stichting. “Veel vrijwilligers zijn begonnen als deelnemer toen ze net in Nederland waren. Door het volgen van verschillende programma’s en activiteiten stomen ze zichzelf klaar voor de maatschappij. Ze blijven daarna als vrijwilliger verbonden aan de stichting of hebben zicht op een betaalde baan.”

Vindplek voor informatie

Warm Welkom werkt volgens het bottum-up principe. Janneke: “Daar ligt onze kracht. We luisteren goed naar de behoeftes van onze doelgroep en kijken vervolgens naar wat een deelnemer nodig heeft en welke organisaties hij of zij echt moet kennen. We zijn geen buurtteam, zoals Doras, maar helpen nieuwkomers op weg. Zo informeren we ze over voorzieningen, helpen we ze met het vertalen van brieven, oefenen we Nederlands met ze en zijn we een luisterend oor. En dat alles op een laagdrempelige manier.” De stichting heeft voor haar deelnemers diverse programma’s in petto, waaronder Cultuurverbinders, Eritrese koffiemiddagen, Startblok Elzehagen en het Taalcafé.

Vlieguren maken

Na een burn-out kwam Janneke eind 2020 bij Warm Welkom terecht, waar ze werd gevraagd om het Taalcafé op te zetten. Bij het Taalcafé komen deelnemers iedere dinsdag en vrijdag bij elkaar om op een gezellige, informele manier Nederlands te leren. Door middel van een vooraf gekozen thema – alledaagse onderwerpen zoals verjaardagen, feestdagen of het weer – gaan deelnemers in groepjes met elkaar in gesprek. “Op dat thema na gaat alles vrij spontaan hoor”, vertelt Janneke. “Veel gespreksonderwerpen ontstaan op het moment zelf. We praten eigenlijk over van alles.” Volgens Janneke is juist die spontaniteit en de variatie van onderwerpen belangrijk. “Als vrijwilliger moet je het gesprek op gang houden en zoveel mogelijk de deelnemers aan het woord laten. Door veel te oefenen leren ze snel Nederlands. Vlieguren maken, dat is het belangrijkste.”

Wil je meer informatie over Warm Welkom? Klik hier voor de website van de stichting. Op de Facebookpagina Warm Welkom Noord en de Instagrampagina warmwelkomamsterdam vind je de actuele programma’s en activiteiten van Warm Welkom.

Deel via: