Taal leren door storytelling: hoe werkt dat?

Gepubliceerd op: 05 april 2023

Pratende vrouwen

Barbara Meeuwig, taaladviseur van Leef en leer! geeft al jarenlang interessante trainingen en workshops aan taalvrijwilligers. Hiermee geeft ze taalvrijwilligers nieuwe manieren om iemand anders de taal te laten leren op een goede én leuke manier. Een van de manieren om taalleerders met veel plezier met taal aan de slag te laten gaan, is Storytelling.

Tijdens een Stedelijk Netwerkoverleg Taal vertelde Arjen Barel van Storytelling Centre Amsterdam al eens hoe boeiend het is om storytelling in te zetten. Was je daar niet bij, dan moet je vooral nog even verder lezen.

Storytelling, de laatste jaren is het begrip steeds bekender geworden. Maar eigenlijk doen we dit al sinds mensenheugenis: verhalen vertellen. Hiervoor hoef je, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen uitgebreide woordenschat te hebben. Ook met minder woorden kan je verhalen overbrengen.

Een belangrijk verschil tussen met elkaar in gesprek zijn en Storytelling is dat de verhalenverteller even alle aandacht krijgt voor zijn of haar verhaal. Het vertellen en het aandachtig luisteren naar de ander is van grote waarde.

Storytelling om de taal te leren

Deze waarde komt tot uitdrukking in de workshop Storytelling die taaladviseur Barbara Meeuwig geeft bij Leef en leer!.

Barbara legt uit: "Als taalvrijwilliger kun je met heel weinig moeite al storytelling inzetten om de taal te oefenen. In onze workshop doen we dat met 2 werkvormen. Bij de ene werkvorm gebruiken we een herinnering om een verhaal op te bouwen, en bij de andere werkvorm speelt een object uit het dagelijks leven de hoofdrol. Heel makkelijk eigenlijk."

Deze twee werkvormen maken de deelnemers ook meer betrokken. Ze vertellen iets uit hun persoonlijke leven en daardoor is de betrokkenheid bij het onderwerp groter. In die zin is storytelling heel effectief. Het is belangrijk voor de kandidaten en dat brengt motivatie. Barbara:"Storytelling is niet de enige vorm van taalleren, heel veel methodes zijn geschikt om snel resultaat te boeken. Maar deze extra motivatie maakt het wel een heel móóie methode." 

Nieuwe woorden om een verhaal te maken

Tijdens de workshop Storytelling leert een taalvrijwilliger niet alleen om een verhaal te (laten) vertellen. De taalvrijwilliger moet eigenlijk vooral luisteren. Barbara: "De taalvrijwilliger leert goed nauwkeurig luisteren en leert om verdiepende vragen te stellen. Hierdoor verdiept een verhaal en krijgt het meer betekenis. Als een taalleerder woorden mist om het verhaal te vertellen, reikt de vrijwilliger deze aan. Daarnaast leert een taalvrijwilliger natuurlijk ook over de algemene opbouw van een verhaal. Bijvoorbeeld verhalen zoals je ze bij sprookjes ziet of in romans."

Dat storytelling bijzondere momenten oplevert tijdens lessen wordt tijdens zo'n workshop ook duidelijk. Het mooiste vindt Barbara dan ook dat degenen die luisteren na een tijdje ook echt stil worden. "Ze gaan echt luisteren naar het verhaal van de ander. Dat is taal en contact op z'n mooist!"

Workshop volgen?

Ben je benieuwd naar de workshop Storytelling voor taalvrijwilligers? Barbara geeft deze workshop regelmatig. Bekijk de data van de aankomende workshops en meld je aan!

Deel via: