Terugblik: Conferentie Leef en leer! 2023

Gepubliceerd op: 20 september 2023

Gepubliceerd door: Zakaria Hadri

Conferentie Leef en leer 2023 header

Op 19 september 2023 vond de jaarlijks Leef en leer! conferentie plaats in het OBA Theater. Dit jaar was het thema: "Jouw taal. Mijn taal?". De conferentie was een middag vol met leuke en interessante sprekers, inspiratiesessies en taalonderwerpen.

De hoofdspreker van de conferentie was Mounir Samuel, een bekende politicoloog, auteur, bekroonde journalist en cultureel ondernemer. Met de titel "Je mag ook niets meer zeggen," moedigde hij de deelnemers aan om na te denken over onderwerpen die als moeilijk of onbespreekbaar worden beschouwd in de huidige gesprekken. Mounir behandelde verschillende onderwerpen en liet het publiek goed nadenken.

Vervolgens vertelde Lysette van Geel, redacteur van NOS Nieuws van de Week, hoe zij en haar team nieuws voor iedereen toegankelijk maken. Haar verhaal liet zien hoe belangrijk taal en communicatie zijn voor het delen van informatie en het bereiken van een groot publiek.

Na deze inspirerende lezingen konden de deelnemers aan één van de vijf inspiratiesessies deelnemen.

Het betrekken en inspireren van jongeren in de online wereld (Benjamin Conteh en Represent Jezelf: In deze sessie kregen deelnemers interessante tips en tricks om beter aan te kunnen sluiten bij de jonge digitale generatie. Er werden manieren gedeeld om succesvol met jongeren te kunnen communiceren. Één van de belangrijkste dingen om jongeren te bereiken, is met hen praten.

Hoe je zelf met AI aan de slag kan (Hester Benedictus: Hester legde uit wat artificial intelligence (AI) is en hoe het kan helpen om moeilijke teksten begrijpelijker te maken. Samen met haar team heeft ze de LeesSimpel app ontwikkeld. Een app die brieven in makkelijke taal samenvat.

Ewa faka G? Straattaal (Dr. Khalid Mourigh: Khalid nam de deelnemers mee in de wereld van straattaal en vertelde hoe straattaal verschilt van het standaard Nederlands.

Ontdek de wereld van doven en slechthorenden (Henrianne Jansen) : Tijdens deze sessie leerden de deelnemers de basisprincipes van de Nederlandse Gebarentaal. Ook werd er kennisgemaakt met de doven- en slechthorendencultuur. In het doventaal wordt er geen gebruik gemaakt van lidwoorden. Er worden korte zinnen gebruikt, zoals 'Tafel bal op'.

De kracht en valkuilen van beeld (Stefan Baas: Deze sessie ging over de effecten van beelden en hoe je deze in de breedste zin van het woord kunt gebruiken. Er werd op een andere manier naar beeld gekeken.

Na de inspiratiesessies was er ook gezellige borrel, waarin er werd nagepraat over de conferentie en nieuwe contacten gelegd werden.

De conferentie bood informatie en ideeën over taal en communicatie in diverse onderdelen van de maatschappij. Het bracht mensen samen om te leren en geïnspireerd te raken. We kijken al uit naar de volgende conferentie in 2024. Kom jij dan ook (weer)?

Deel via: