Verslag: Erik Scherder over het belang van myeline in je hersens

Gepubliceerd op: 06 maart 2023

Nieuws 220230227 oba erik scherder hoge resolutie 37 dscf1967

Het was een drukte van belang, zo op een maandagmiddag. Het OBA Theater stond op 27 februari vol met vrijwilligers en vrijwilligers-in-spe die allemaal wilden weten hoe je hersens werken en waarom toch dat vrijwilligerswerk zo belangrijk is. Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie, kwam vertellen over nieuwe verbindingen, op uitnodiging van Vrijwilligers Centrale Amsterdam en Leef en leer!.

Foto's: VCA Media/Kitty de Jong

De middag werd geopend door Henriette van der Meij van Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Ze vertelde over wat VCA doet. Vrijwilligers maken dagelijks nieuwe verbindingen. Ze verbinden zich met Amsterdammers die hun hulp nodig hebben. VCA helpt vrijwilligers aan een goede plek en aan de kennis en kunde om het werk goed te kunnen doen. En dat is belangrijk, zonder vrijwilligers zouden er heel veel minder mooie verbindingen zijn.

Martin Berendse, directeur van de OBA, vertelde vervolgens kort iets over het ontstaan van de OBA. Ontstaan uit enthousiaste vrijwilligers. Een centrale plek in Amsterdam, die als doel heeft om elkaar te helpen. Nog steeds gebeurt dat ook mede door vrijwilligers en tot op de dag van vandaag proberen ze Amsterdammers met elkaar te laten verbinden.

Het was een actieve lezing, waarbij Scherder steeds met de zaal controleerde of hij nog te begrijpen was. Het is dan ook complex, hoe de hersens werkte. En ook bijzonder, en om dat te benadrukken, liet Scherder de zaal regelmatig even klappen. Een applausje voor de hersens, voor onszelf, voor het stofje myeline dat zo zijn best doet om de hersens nieuwe verbindingen te laten maken. En zo vloog het uur voorbij.

Na dit interessante uurtje les over de hersens, konden aanstaande vrijwilligers “de markt op”. In de lobby van het theater stonden diverse organisaties waar je je kon aanmelden als vrijwilliger, of in elk geval meer informatie kon vragen. Napraten over de lezing kon natuurlijk ook en dat werd dan ook volop gedaan!

Het was een mooie en interessante middag. We zijn erg blij dat we een bomvolle zaal konden trakteren op deze inspiratie. We hopen je snel weer te zien bij een volgend evenement!

De foto's zijn hier te bekijken. Wilt u zelf de foto's gebruiken, vraag dit dan aan bij VCA.

Erik Scherder vertelt wat

Deel via: