Adviseurs
Taaladviseurs Coos Lohman en Barbara Meeuwig en digitaaladviseur Boris Wagenaar ondersteunen de vrijwilligers in Amsterdam. Dit doen zij door middel van trainingen en persoonlijk advies.
De trainingen
Onze Taaladviseurs geven de volgende trainingen:
Basistraining Taal voor het Leven
4 bijeenkomsten van 3 uur:
- Taal is een middel: functionele leerdoelen
- Begeleiden bij spreekvaardigheid
- Begeleiden bij lezen en schrijven
- Grenzen stellen / omgaan met verschillen
Verdiepingstraining Taal voor het Leven
- Training bij lees- en schrijfmateriaal Succes!
- EVA aanpak vrouwen: activeren en stimuleren van zelfredzaamheid
- Voor jou en je kind: ouderbetrokkenheid en taalstimulering
- Werk ze, begeleiden bij solliciteren
- Begeleiden bij persoonlijke administratie
Verdiepingsbijeenkomsten op maat, op basis van behoefte van de taalcoachorganisatie
- Leren in de praktijk en activering
- Grenzen stellen aan begeleiding
- Hoe maak ik een lessenserie?
- Lesmateriaal, wanneer gebruik ik wat?
- Intervisiebijeenkomst volgens de methode Leren van successen.
Meer informatie over de data van de Basistrainingen is te vinden op de pagina Trainingen. De andere trainingen worden in overleg tussen de organisatie en de adviseurs uitgevoerd.
Persoonlijke hulp
Voor specifieke vragen en hulp kun je ook terecht bij onze adviseurs.
Taal:
- Vragen over de basis- en verdiepingstrainingen voor taalvrijwilligers
- 1 op 1 ondersteuning en advies aan taalvrijwilligers tijdens het taalcoachtraject
- Advies, intervisie en incompany training aan coördinatoren en taalvrijwilligers van vrijwilligersorganisaties die groepslessen aanbieden
- Vragen en advies over leermiddelen
Voor persoonlijke hulp m.b.t. taal kun je direct contact opnemen met Coos en Barbara.
Digitaal
- Vragen over de basistraining voor digitaalvrijwilligers
- 1 op 1 ondersteuning en advies aan digitaalvrijwilligers en digimaatjes
- Advies en incompany training aan coördinatoren en vrijwilligers over digitale vaardigheden
- Vragen en advies over leermiddelen
Voor persoonlijke hulp op het gebied van digitaal kun je direct contact opnemen met Boris.
Even voorstellen

Barbara Meeuwig
Ik ben Barbara Meeuwig, taaladviseur voor taalvrijwilligers in Amsterdam. Als Amsterdammer vind ik het heel fijn een bijdrage te leveren aan het verbeteren en vergroten van de communicatie tussen Amsterdammers: Amsterdammers die als vrijwilliger andere Amsterdammers helpen bij het leren van de taal.
Ik heb jaren lesgegeven als docent Nederlands als 2de taal: zowel aan migranten die het Nederlands nog helemaal niet kennen als aan mensen die bijvoorbeeld hun schrijfvaardigheden op het werk willen verbeteren. Wat de achtergrond en opleiding van de leerder ook is, het is altijd interessant om te ontdekken op welke manier je iemand het beste vooruit kan helpen leren.
Coos Lohman
Mijn naam is Coos Lohman en sinds 2000 werk ik met heel veel plezier met taalvrijwilligers. Elke vrijwilliger is anders, dat houdt het werk zo leuk. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en iedereen heeft een persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor een ander. Ik vind het inspirerend om te zien hoe taalvrijwilligers zich blijven ontwikkelen op ons vakgebied. En vaak zijn een paar praktische handvatten genoeg om een taalkoppel weer te enthousiasmeren.
Jouw inzet als taalvrijwilliger is onbetaalbaar. Of je nu helpt bij het huiswerk, samen op stap gaat of gewoon een beetje babbelt, altijd weer is het ontzettend nuttig. Je opent met je taalonderwijs deuren die anders gesloten blijven. Veel vrijwilligers zien gelukkig in dat alleen onze mooie Nederlandse taal spreken, niet genoeg is om deze te onderwijzen. Als ervaren taaldocent kan ik dat natuurlijk alleen maar beamen. Ik adviseer je graag, zodat je het meeste uit de bijeenkomsten met je taalmaatje kunt halen. Ik hoop je binnenkort te ontmoeten!
Boris Wagenaar
Ik ben Boris Wagenaar, digitaaladviseur bij Leef en Leer. Van jongs af aan ben ik een grote computernerd, en begon ik mijn carrière al vroeg door mijn ouders digitale vaardigheden bij te leren. “Boris hoe verbind ik met de WiFi”. Je begrijpt het wel. In 2021 begon ik het spreekuur Eerste Hulp Bij Online te bemannen, en sinds zomer 2022 dus digitaal adviseur.
Sinds de COVID-19 crisis is digitale inclusie in de spotlight gekomen – en terecht ook. Alles is tegenwoordig online, maar dit is niet voor iedereen even makkelijk of mogelijk. Dat moet natuurlijk anders, en daar speel jij een grote rol in. Als IT’er en ervaren docent digitale vaardigheden ben ik er om jou te helpen anderen beter te kunnen begeleiden in hun proces om digitaal vaardig te worden. Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten en waar mogelijk te helpen.