Trainingen

Verdiepingstraining

Na het volgen van de Basistraining is het ook mogelijk om aan een verdiepingstraining deel te nemen. Zie de beschikbare data en de verschillende opties hieronder. Meer informatie vind je in de 'lees meer'.

Data verdiepingstrainingen

05 jun
Taal en Spel: Activiteit voor taalkoppels (middag)
OBA Oosterdok
Maandag 14.30
Info:

Op 5 juni kun je als taalvrijwilliger die in een koppel werkt, gratis deelnemen aan de leukste en meest speelse activiteit van Leef en leer! 

De luchtige activiteit "Taal en Spel" is speciaal voor taalkoppels die eens iets heel anders willen doen: op een speelse manier de taal oefenen.

Geef je als koppel op. Je hoeft je taalmaatje niet apart aan te melden. We gaan ervanuit dat je iemand meeneemt. Dit is nodig voor het spelen van de spelletjes.

In twee uur maak je kennis met 4 taalspelletjes die je na deze speelse middag ook zelf kunt gebruiken in jouw bijeenkomsten. Door het spelen vergeet je helemaal dat je aan het leren bent!

Rustige deelnemers kun je niet meer terug, zo fanatiek worden ze ineens. Ze trekken alles uit de kast om te winnen! Leer je taalmaatje op een heel andere manier kennen en meld je aan voor deze speelse activiteit.

Er is plek voor 10 taalkoppels. Wees er snel bij, deze activiteit is zó leuk, daar wil iedereen aan meedoen!

   

Data:
Maandag 05 jun
Tijd:
14.30-16.30
Locatie:
OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143
Docent:
Coos Lohman

07 jun
Verdiepingstraining Succes!
OBA Oosterdok
Woensdag 9.30
Info:

Succes! is een lesmethode gericht op het verbeteren van de lees-en schrijfvaardigheid. In de verdiepingstraining Succes! bereidt je je voor op het gebruik van Succes! met jouw taalmaatje(s). Deze methode is voor anderstaligen die al een beetje Nederlands spreken en voor laaggeletterden die ook hun lees en schrijfvaardigheid willen verbeteren.

Succes! bestaat uit meer dan 50 verschillende themaboekjes op 3 niveaus. De thema's zijn gericht op functionele onderwerpen; van werkzoeken, de basisschool tot gezond eten en drinken.

Tijdens de bijeenkomst krijg je inzicht in het gehele aanbod van Succes! en is er speciale aandacht voor feedback geven op schrijfproblemen (grammatica, opbouw van een tekst, spelling etc.). De methode is speciaal ontwikkeld voor taalvrijwilligers door de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Data:
Woensdag 07 jun
Tijd:
9.30-12.30
Locatie:
OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143
Docent:
Coos Lohman

07 jun
Workshop Taal leren anders: Taal leren met spel
OBA Oosterdok
Woensdag 14.00
Info:

We kennen het allemaal: de taalleerder is afgeleid (door bv zijn telefoon!), moe en zakt wat in. 

Gelukkig zijn er eenvoudige technieken die je kan toepassen om de leerder er weer bij te krijgen, of ...er vanaf het begin bij te houden. 

Tijdens deze bijeenkomst gaan we met elkaar delen, bespreken en ervaren welke technieken er al worden ingezet door taalvrijwilligers die zowel met kleine groepjes werken als 1 op 1. Laat je inspireren door elkaar en ervaar zelf hoe verfrissend en motiverend spel en spelletjes kunnen zijn. 

Spelenderwijs leren in de praktijk!

Data:
Woensdag 07 jun
Tijd:
14.00-17.00 uur
Locatie:
OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143
Docent:
Coos Lohman

16 jun
Workshop Dramatische expressie (Voor taalvrijwilligers)
OBA Oosterdok
Vrijdag 13.00
Info:

In deze workshop komen een aantal taal- en toneelspelletjes aan bod die elke enthousiaste taalvrijwilliger kan spelen met anderstaligen die Nederlands leren. Deze fantasievolle en creatieve activiteiten zijn handig om woordenschat te herhalen of om beter te leren communiceren. Ze zorgen bovenal voor plezier bij het oefenen van het Nederlands.

We staan even stil bij de educatieve waarde en de 'regels' van een goed spel, en er worden uiteraard verschillende spelletjes gespeeld. Ook rollenspelen, dialoogjes en het dramatiseren van gedichten krijgen aandacht. We bespreken waarop je kunt letten om mensen die Nederlands leren te helpen én te motiveren.

Peter Schoenaerts studeerde Nederlands en Engels aan de KU Leuven en volgde een dramaopleiding in New York. Hij werkte jarenlang als docent NT2 en was expert Nederlands als vreemde taal bij de Taalunie. Sinds 2001 maakt hij geregeld theaterproducties voor en met anderstaligen. Peter werkte mee aan verscheidene bekende taalpublicaties, zoals de ‘Thematische Woordenschat Nederlands voor Anderstaligen’ (Intertaal), ‘Plein 16’ (Boom), ‘Vanzelfsprekend (Acco) en ‘Nederlands oefenen. Taalpuzzels met 1000 basiswoorden’ (Boeklyn). Hij maakt ook een podcast voor iedereen die lesgeeft aan mensen die Nederlands leren: www.docentnt2.eu.

Data:
Vrijdag 16 jun
Tijd:
13.00-16.30 (met pauze)
Locatie:
OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143
Docent:
Peter Schoenarts

Inschrijfformulier

Taaladviseurs

Persoonlijk advies nodig? Of behoefte aan een andere verdiepingstraining?
Neem direct contact op met de taaladviseurs.

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner