Leef en leer! in Coronatijd. Bekijk hier alle relevante informatie

Spreekkaarten Spreken voor beginners

Hoe maak je de tongen los in het taalcafé? 

Samen praten met de Spreekkaarten (vanaf niveau A0-A1). 

Beschrijving

 

De spreekkaarten van Boom NT2 worden op heel veel verschillende plekken op verschillende manieren ingezet als taalondersteuning. In taalcafés, taalhuizen, ontmoetingsplekken.

De kaarten werken heel eenvoudig en vragen geen voorbereiding. Alles spreekt voor zich. De groep cursisten pakt een kaart, ze krijgen instructie die op de achterkant van de kaart staat en kunnen meteen aan de slag. Eerst oefent de groep de basis woordenschat, dan oefenen ze zinnen en maken tot slot een leuke opdracht. Met op de achterkant veel leuke suggesties om het thema te verbreden. Bijvoorbeeld ‘teken je huis’ of ‘zoek naar mensen met een bepaalde kleur kledingstuk’.

De spreekkaarten raken alledaagse thema’s, bij alle thema’s komen verhalen los. Het begint praktisch met het aanreiken van woorden maar dan komen de verhalen. Ook maakt het de gesprekken op een of andere wijze altijd heel persoonlijk.

In elke kaart schuilt een aanbod aan nieuwe woorden en zinnen, waaraan altijd weer een opdracht vastzit. 

Beelden helpen de cursist te spreken

De plaatjes en picto’s zijn uitermate fijn voor mensen die nog heel weinig geschreven taal kennen en maken de spreekkaarten daardoor heel krachtig. Het is dus niet alleen tekst maar ook beeld dat aanzet tot spreken. Cursisten vinden de Spreekkaarten heel fijn materiaal door de beelden maar vooral door de leuke onderwerpen leuk om over te praten. Daarbij geven de kaarten houvast door de eenduidige structuur.

Aan de slag met digitale vaardigheden

‘Onlangs hebben we ook kaarten toegevoegd over computervaardigheden’, zo vertelt Mariëlle. Via die kaarten gaan cursisten aan de slag met basiswoorden zoals de muis, het beeldscherm, het toetsenbord. Vragen worden gesteld via de kaarten als ‘Wat doe je op een computer?’ Op die manier passeren ook werkwoorden als: googlen, skypen, typen, klikken. Goed is om cursisten te stimuleren samen in een whatsappgroep te gaan om zo digitaal met elkaar te communiceren en te oefenen.

Bron: Boom uitgevers Amsterdam

Toegankelijkheid

Voor informatie of aanschaf van het materiaal kijk hier.

Delen via

Eigenschappen

Vaardigheid:
  • Spreken
Doelgroep:
  • Nederlands als tweede taal
Taalniveau:
  • Alfabetisering
  • A0-A1 (van A0 naar A1)
  • 1F / A2
Materiaal:
  • TaalspelletjeTerug naar vorige pagina

Webdesign: Maatwwwerk | Vormgeving: Dsyner